Ko darīt, ja grauž acis?

Mēs tik ļoti esam pieraduši paļauties uz savu redzi, ka negaidītas likstas ar acīm var būtiski mainīt mūsu ikdienu. Izplatīta problēma ir acu graušanas sajūta. Tai var būt ļoti dažādi cēloņi, un tāpēc risinājumi atšķiras. Vairāk ar to iepazīsimies šajā rakstā.

Asaru plēvītes uzbūve un nozīme

Lai acu graušanas tematu pilnībā izprastu, vispirms nepieciešams saprast asaru plēvītes uzbūvi un tās lomu. Asaras sastāv no ūdens, elektrolītiem, olbaltumvielām un taukvielām. Tās izvada no acīm tajās iekļuvušos putekļus un citus svešķermeņus, kā arī mazina iekaisuma risku. Tāpat asaras novērš acs priekšējās daļas jeb radzenes izžūšanu un piegādā tai skābekli. Asaru izdalīšanu veic plakstiņos esoši dziedzeri. Tie nodrošina nepārtrauktu acs mitrināšanu – ik reizi, kad mēs pamirkšķinām, atjaunojas asaru plēvīte.

Asaru plēvīte pārklāj acs virsmu, to aizsargājot un mitrinot. Asaru plēvīte sastāv no trim slāņiem, kas visi veic ļoti svarīgas funkcijas acu veselības uzturēšanai. Ārējais slānis, kas sastāv no lipīdiem, ko izdala Meiboma dziedzeri, novērš pārmērīgu asaru iztvaikošanu. Biezākais no trim slāņiem ir vidējais, kurš galvenokārt sastāv no ūdens. Tas aizskalo svešķermeņus un novērš infekcijas. Savukārt iekšējais slānis sastāv no acs gļotādas jeb konjunktīvas izdalītajiem mucīniem. Tas ļauj vidējam slānim vienmērīgi pārklāt acs virsmu, palīdz acij palikt mitrai, kā arī nodrošina barības vielu piegādi radzenei.

Ja kāds no šiem slāņiem pārstāj pareizi funkcionēt, asaru plēvīte vairs nespēj pilnvērtīgi darboties. Samazinoties izdalīto asaru daudzumam vai pasliktinoties to kvalitātei, var rasties sausās acs sindroms, kas skar lielu iedzīvotāju daļu un ir nozīmīgs iemesls acu graušanas sajūtai.

Sausās acs sindroms un tā cēloņi

Sausās acs sindroms ir stāvoklis, kad acs nespēj saražot pietiekami daudz asaru vai arī kad asaras iztvaiko pārāk ātri, radot kairinājumu, diskomfortu un sausuma sajūtu acīs.

Apskatīsim biežāk izplatītos sausās acs sindroma cēloņus.

  • Vides faktori. Gan vējš, gan sauss gaiss (piemēram, ziemas mēnešos vai telpās ar gaisa kondicionētāju) var samazināt asaru veidošanu un palielināt iztvaikošanu.
  • Medikamenti. Samazināt asaru veidošanos spēj antihistamīni (medikamenti, kurus lieto pret alerģijām), pretiekaisuma medikamenti, antidepresanti, līdzekļi pret iesnām, klepu un sāpēm, hormonālie preparāti, diurētiķi, kā arī glaukomas ārstēšanai paredzētie acu pilieni;
  • Fizioloģiskās pārmaiņas. Ar gadiemsamazinās asaru ražošanas regulēšanā svarīgā hormona estrogēna līmenis, kā rezultātā var samazināties arī izdalīto asaru daudzums. Tāpat novecojot mazāk aktīvi kļūst asaru plēves ārējo (lipīdu) slāni veidojošie Meiboma dziedzeri. Arī asaru dziedzeri, kas veido vidējo (ūdeņaino) slāni, ar gadiem kļūst mazāk aktīvi. Turklāt sievietēm sausās acs sindromi izpaužas biežāk nekā vīriešiem;
  • Meiboma dziedzeru disfunkcija. Jau minētie Meiboma dziedzeri var nobloķēties, aizsērējot ar atmirušām šūnām vai baktērijām. Tāpat tie var arī iekaist infekciju, traumu vai autoimūnu traucējumu dēļ;
  • A vitamīna deficīts. Nepietiekams A vitamīna daudzums var negatīvi ietekmēt Meiboma dziedzeru un asaru dziedzeru stāvokli;
  • Nepiemērotu kontaktlēcu lietošana. Pārmērīgi ilgstoša un nekontrolēta kontaktlēcu lietošana var veicināt acu sausuma attīstību. Tādēļ kontaktlēcu lietotājiem regulāri (ieteicam reizi pusgadā) jāuzraugās pie optometrista, kā arī jāievēro speciālista noteiktais kontaktlēcu lietošanas reģīms un to pareiza kopšana;

Nosauktie faktori izraisa sausās acs sindromu, kas var izpausties kā graušanas sajūta nepietiekamā asaru daudzuma vai pārlieku ātrās asaru iztvaikošanas dēļ. Tomēr sausās acs sindroms nav vienīgais iespējamais graušanas iemesls.

Alerģiju ietekme

Graušanas sajūtu acīs var izraisīt ziedputekšņu alerģija (polinoze), kas atkārtojas katru gadu noteiktā laikā. No marta beigām līdz maija beigām alerģiskās reakcijas izraisa alkšņu, bērzu un pieneņu ziedēšana. Nākamais etaps ir vasarā, kad zied timotiņš, skarenes, kamolzāles un smilgas. Visbeidzot, pēdējais posms ir rudenī – nezāļu ziedēšanas laikā.

Ja ziedputekšņu alerģija tiek ignorēta, ar laiku var paplašināties alergēnu loks. Un tad alerģiskas reakcijas var izraisīt arī mājas putekļu ērcītes, dzīvnieku spalvas un visdažādākie pārtikas produkti.

Tāpēc pret savu veselību atbildīga rīcība ir veikt ādas testu vai asins analīzes un noskaidrot, kuri tieši ziedputekšņi izraisa alerģiju. Tad būs iespējams “bīstamajai” sezonai savlaicīgi sagatavoties ar attiecīgu medikamentu un acu pielienu palīdzību.

Svešķermeņi

Ja acīs iekļuvuši svešķermeņi, kā gruži vai kukaiņi, ir svarīgi nemēģināt aci berzēt, jo īpaši ar netīrām rokām. Nepieciešams bieži mirkšķināt, lai asaras tos dabīgā veidā izskalotu ārā. Ja tas nenotiek, jāveic skalošana ar remdenu ūdeni. Cietam svešķermenim, nokļūstot zem augšējā plakstiņa, ar katru mirkšķināšanas reizi radzene tiek berzta vai pat bojāta, un tas var novest pie redzes miglošanās un acs asuma zaudēšanas.

Vispareizāk ir skalot 10 līdz 15 minūtes zem tekoša ūdens. Var pielietot fizioloģisko šķīdumu (0,9% nātrija hlorīda (NaCl)), speciālu acu skalošanai paredzēto attīrīto ūdeni, kā arī mākslīgās asaras, kuras pēc skalošanas samazinās acs kairinājumu.

Ja graušanas sajūta un sāpes turpinās arī pēc svešķermeņa veiksmīgas izskalošanas, jādodas pie acu speciālista, jo varētu būt sācies iekaisums.

Acu pilieni

Labs palīgs graušanas sajūtas gadījumā var būt acu pilieni. Ir svarīgi izvēlēties tādus pilienus, kas nesastāv tikai no ūdens, šķīdinātiem sāļiem un konservantiem. Ir pierādīts, ka konservanti, kuru pamatfunkcija ir padarīt līdzekli ilgstoši lietojamu pēc atvēršanas, veicina acs sausumu.

Piemēram, sausās acs sindroma gadījumā ieteicams izvairīties no tādiem acu pilieniem, kas satur benzalkonija hlorīdu, tetrizolīna hidrohlorīdu un hidroksīdu. Tā vietā jāizvēlas pilienus, kas satur radzeni aizsargājošas sastāvdaļas, mitrinošas un lubricējošas vielas. Ieteicams, lai pilieni saturētu taurīnu, L-karnitīnu un eritrolu, kas ir osmoprotektori, kuri pasargā aci no paaugstināta sāļu daudzuma. Tā kā acu graušanas cēloņi var būt dažādi, tad vislabāk ir acu pilienus izvēlēties, konsultējoties ar redzes speciālistu.

Acu graušanas profilaksei

Rūpējoties par acu graušanas profilaksi, vērtīgi ir A, C, E vitamīni, Omega-3 taukskābes, kā arī. Tie ir sastopami šādos produktos:

  • A vitamīns – piens, aknas, olas, saldie kartupeļi, lapu zaļie dārzeņi un ķirbji;
  • C vitamīns – citrusaugļi, paprika, brokoļi un kāposti;
  • E vitamīns – rieksti, sēklas un cepamās eļļas;
  • Omega-3 taukskābes – lasis, tuncis un sardīnes, linsēklas un valrieksti.

Acu stāvoklim par sliktu nāk paradumi, kas ir kaitīgi cilvēka veselībai kopumā. Piemēram, acis var ietekmēt alkohola lietošana, jo tā veicina organisma dehidratāciju. Smēķēšana maina asaru sastāvu un veicina acs gļotādas sausināšanu, tāpēc smēķētājiem ir divreiz lielāka iespēja ciest no sausās acs sindroma nekā nesmēķētājiem. Acīm par sliktu nāk arī atrašanās piesmēķētās telpās. Arī nepietiekams miegs un pārāk mazs uzņemtā ūdens daudzums negatīvi ietekmē acis un var veicināt graušanas sajūtas rašanos vai stāvokļa pasliktināšanos. Tāpat arī nepieciešams veselīgs darba režīms – strādājot pie ekrāniem, vēlams no tiem katru stundu paņemt pauzi uz vismaz 5 minūtēm.

Asaru dziedzeru darbību var veicināt tāda vienkārša lieta kā apzināta mirkšķināšana, pilnīgi aizverot acis.